Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Thursday, April 3, 2008

Smart People Are Not Always Smart

You heard that don't you?

Baru-baru ini, negara digemparkan dengan berita tentang pelajar bijak, Sufiah Yusof yg sewaktu ketika dahulu memasuki Oxford pada umur 12 tahun menjadi "hooker" pada umurnya 23 tahun sekarang untuk menyara hidup. Yer...12 tahun maksud Oxford! And Yes...she's being a hooker! *Aku dah 23 pon blom jejak Oxford lagi* She doing Math at that time. I bet every Malaysia masa tu mmg proud habis ada budak bijak mcm tu.

We read it in Berita Harian and Utusan but have you read her at News of the World?? This might be shame but this is the truth! Here I post the link of News of the World. Well..it's kinda 18SX but hey....it's being public now. So korang boleh la menilai..



*Yeah guys...u'll see a free "nude" pixs* But don't get me wrong for posting the link. Itu akan menjadi pengajaran pada kita. Even the Minister pon dah komen takkan buat apa-apa tindakan dengan alasan "Sufiah dah matang untuk berfikir" and I agreed. Dia yang menentukan diri dia untuk menjadi siapa dan biarlah dia menentukan hala tuju hidup dia. Kita sebagai hamba Allah hanya mampu berdoa supaya dia kembali ke pangkal jalan.

Well..."Smart People Are Not Always Smart". Sebelum ni pon perkara yg sama pernah terjadi. Ingat lagi pada budak kecil yg semasa umurnya 4 tahun sudah pandai baca suratkhabar? Yes...it's a long time ago. I don't remember his name but he was in all news at that time and I did remember our respective Prof. DiRaja Ungku Aziz adopted him at that time. And guess what happen to him when he grew up? He's being a drug addict and enter the rehab centre and Prof. Ungku Aziz had chased him from his house. Last time I read at Mastika, he being a "penebar roti canai"!!

Ironic huh? That's make us afraid to some of "gifted" child. They have the brain, but that's not mean the really "have" it. What happen to Nur Amalina? The 19A who made through to UK? Gempak jugak la time tuh tapi sorry dik.....ada orang dah lawan ko dgn 21A. Amalina being a columnist in one of our local newspaper if I'm not mistaken coz I read her story but it's no longer now. How's she? Last time she was at local college in UK preparing for Oxford and rumours said she not even pass the test to Oxford. I hope she not end herself like Sufiah. Let's pray!!

And one boy who made through UNISEL at the age of 9, Adi Putra. I don't understand why his parents are so not appreciated what govern has made. Dah betul la tuh kerajaan menyiapkan segala pakar untuk development Adi Putra dari segi pelajaran, sosial dan persekitaran nya. Until his parents decided to took him out of Islamic International School in Gombak and let him stay at house. Alasan? Otak Adi Putra tak sesuai dgn budak-budak sekelas. Kalau yer pon budak tu dah terlalu pandai, tak payah test utk UPSR, cuba test PMR ke SPM skali! Tengok bole tak dapat straight A's? Kalau boleh memang hebat and hantar tros gi Oxford! Hissh...geram aku dgn org yg kurang mengenang budi nih. But at least tak pe la, UNISEL dah offer kan? Naper uni lain tak offer huh? UKM ke..or we had our most best uni, UM?? Dan kalau yer pon dia terer Math and Fizik, kita ada best technology university, UTM. Kenapa korang rasa? Sbb mengambil Adi Putra hanya la satu "nama" atau salah satu marketing product! Yer...Adi Putra adalah marketing product! Think: mak ayah mana tak nak masukkan anak anak diaorg kat universiti yg dlm tu ada budak paling bijak dalam Malaysia??

Let's see the development of Adi Putra who are not yet being a "guy" socialize with 18 above students. Has he absorbs the "girl" things story or can he lepak with the boys? Think parents of Adi..think! Walau sebijak mana pon dia, walau sebagus mana pon dia....dia masih seorang budak yang berumur 9 tahun! Yang mungkin kadar sosial nya hanya pada rakan sebaya nya.

Kita lihat... dan selamat menilai!!

7 comments:

freakmie said...

dia tuh terlampau 'smart' sehingga pandai utk jual badan..:)

BETTY A. said...

Tuah ayam nampak di kaki, "tuah" manusia sapa yg tahu abg pahmie oiii...but very sad kan?

Nadia Dzai said...

adiputra tue. mak bapak dier x phm la.. mmg dier pandai. tp dier still 9tahunn.. still kene mix around with other kids. brulah balance

BETTY A. said...

nodie : tu la pasal...aku rasa parents dia yg kne masuk 'sekolah pelajar dewasa" kasik subjek "sosial" hhehe

myownmind said...

bapak bragging x pasal.. buhsan..

social skills xde.. x gne jugak..

child prodigy turns up nromal jer pas 20+...

BETTY A. said...

shidie: tau x per...bdk tu akan pressure bila dah besar nanti...tgk la..

Anonymous said...

Amalina is studying medicine in Edinburgh University right now. She scored 5As in A Levels after attending Cheltenham Ladies' College for 2 years. Also, you need to know that she didn't even apply to Oxford University.

So, lain kali bacalah surat khabar. Jangan tulis pasal khabar angin yer.