Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Wednesday, August 13, 2008

Hak Bumiputera Adalah Untuk Bumiputera

Gambar dari Utusan Malaysia
Inilah yg terjadi bila seorang pemimpin yg juga seorang BUMIPUTERA dan juga seorang MELAYU mencadangkan agak 10% kuota UiTM dibuka kepada bukan Bumiputera.

Lebih 5,000 pelajar UiTM berarak untuk menghantar memorandum bantahan kpd Tan Sri Khalid Ibrahim selepas beliau mengeluarkan cadangan agar UiTM dibuka kepada bukan Bumiputera sebanyak 10%.

Bagi saya, Tan Sri Khalid *seperti tidak layak digelar Tan Sri* tidak patut langsung mempertikaikan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yg memihak kepada kaum dan bangsa sendiri. Adakah beliau boleh digelar Pengkhianat Bangsa?

Walaupon saya bukan graduan UiTM, tapi pengalaman di universiti swasta / private university sudah banyak mengajar saya bahawa hak Bumiputera/Melayu harus dipertahankan. Saya anggarkan universiti saya terdiri tidak sampai 30% golongan Bumiputera. Oleh itu, UiTM adalah satu-satunya institusi harapan bagi melahirkan golongan professional dari kalangan Bumiputera.

Tapi mengapa Bumiputera harus "menindas" kaum sendiri. Walaupon 10% bukanlah kadar yg banyak tetapi, kita mungkin sudah biasa dengan peribahasa "Sudah diberi betis, mahu peha". Peratusan mungkin akan meningkat dari tahun ke tahun atas pemintaan.

Lagi satu, siapa Khalid Ibrahim untuk menentukan kuota UiTM diberi pada siapa? Di hanya seorang Menteri Besar yg ingin mendapatkan suaka politik dari kaum lain. Atau dia sendiri telah didesak Pakatan Rakyat (PKR, DAP, PAS) demi masa depan kerjaya belia? PM sendiri pun tidak ada hak untuk menentukan kuota. Semua itu terpulang kpd pihak Pengurusan UiTM sendiri. Saya yakin, YDP Agong sebagai Canselor UiTM mampu melakukan sesuatu untuk menyelamatkan apa yg terkandung dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Oh...sebelum terlupa, salah seorang rakan saya menulis mengenai universiti saya. Baca disini.

Anda fikirkan sendiri.....

15 comments:

hilmi said...

kwn sy iaitu Luqmanulhakim a.k.a Yand Dipertua Maljis Perwakilan Pelajar yg mengetuai perarakan itu..yeah2...dier ialah sepupu occie...kenal occie kan....heheh

BETTY A. said...

ouh..itulah Luqman kwn u ye...sungguh coincidence...hehhe

Nadia Dzai said...

betul.. tapi kan.. yg tak pahamnye.. nape malaysian x boleh.. sedangkan international ramai je kt uitm tue... sbb adik aku selalu cite pasal classmate dier yg dr african.

see? kalau x nak buke pade kaum lain.. y foreigner? dr dulu aku terpk.. since aku tau yg foreigner kt uitm tue.

malaysian or foreigners?

BETTY A. said...

ader ke foreigners??? hurmmm...ke exchange student? hurrrm.....yg nih cite lain plak. ??

Nadia Dzai said...
This comment has been removed by the author.
Nadia Dzai said...

Adik aku pernah cite yg foreigner class dier, extent 1 sem, x grad same. So exchange student ke itu?

hilmi said...

hurm...pendapat sy,pengambilan student oversea nih adalah bertujuan untuk mendapatkan atau menambahkan pendapatan university which is tiada kena mengena dengan isu bumiputra atau tidak.Jadi terletak atas budi bicara dan badan pengurusan university bagaimana untuk menentukan quota atau siapa yang berhak memasuki institusi tersebut....Sama la mcm MMU..dah rasa mcm pekan Arab atau pekan org kulit itam jerk...kakaka

Nadia Dzai said...

encik hilmi. mesti la org bukan bumi terase. kalau dorg ditentang abes-abesan kalau nk masuk uitm tp foreigner boleh plak. tp dorg malaysian. tp dinafikan haknye. mcm tue la..

for me. kalau uitm tue hanye utk melayu. jgn langsung bg org lain masuk. sbb nanti org pertikaikan.

nanti ketegangan kaum plak. malaysian ngn malaysian begadoh x abes2. org luar yg senyum je..

BETTY A. said...

Guys...bagi sy ini terpulang pada pihak universiti. Kalau betul la apa yg Nadia ckp ada foreigner dlm UiTM maka bdn pengurusan UiTM atau MPP bole siasat.

Mungkin hilmi bole tny kat Luqman psl foreigner nih?

Kalau betul la ada...maka sia-sia la piket diaorg kat menteri besar.

"Baling Batu Pada Orang..Tekena Batang Hidung Sendiri"

hilmi said...

Hahaha...itu just pada pendapat ajerk...yg lain,seperti baiti ckp,terpulang pada pihak pengurusan...tp sebenarnyer agak bagus kalo quota itu dibuka untuk meningkatkan daya saing...tp apa2 pun sy akan clarify kan...cumer kiter tak perlu la bertekak sgt,last2 kiter bergado yg untung nyer org di atas sana

Anonymous said...

Salam... sorry to tetibe interrupt tp personally I think 10% is reasonable enough.

Saye ade agak ramai rakan yg berdarah jawe yg still ade familia di indon sane dan yg family br dudok di Malaysia selame mane Malaysia merdeka tapi mereka menikmati kelebihan same seperti bumis.

Now compare these people dgn non bumis yg atuk2nya turut menolong memerdekakan Tanah Melayu tapi in the end (fast froward to 51 years later) are still treated as if they're outsiders. Mereka yg non bumi ni x semestinye ade famili lg dh dkt India or China. So if Malaysia still rank them as second class citizen, mane sebenarnye tanah air mereka?

Bytheby, this is just my opinion.

shea said...

sori nyibuk...but i agree 200% with betty...dulu2 da wat perjanjian kn,in order 4 them 2 stay here,melayu dpt keistimewaan.no questions asked.if diorg nk kurgkn o tarik blk keistimewaan tu,then means,leave d country la...kalo cmtu xnk follow lak?

tq.

Anonymous said...

Ni pulak macamana, nape tak kecoh beria2 dulu? Apa pulak justifikasinya?
http://utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2002&dt=0606&pub=utusan_malaysia&sec=muka_hadapan&pg=mh_01.htm&arc=hive

Anonymous said...

Opps..ini link penuh.
http://utusan.com.my/utusan/arkib.asp
?y=2002&dt=0606&pub=utusan_malaysia&
sec=muka_hadapan&pg=mh_01.htm&
arc=hive

Anonymous said...

salam shea, memang senang nk cakap kalau tak suke just leave the country, but what if you were the one born as the wrong kaum? would u think it's fair? by the way, it's not melayu yg dpt keistimewaan, tp orang2 bumiputera.
sabah/sarawak diajak join malaysia supaye org2 bumi adelah lebih ramai dr non bumis.

anyway, x rase ke kt mesia org pandang degree/dip dr luar negare.saye bkn nk merendah2kn tp itu rasenye cam facts je. anyway, org kate tutop 1 pintu lg byk tingkap yg terbuke, sbb tu lebih ramai non-bumis dpt kerje yg lg bgs sbb dieorg nk blaja tinggi2 kene kuar negare. n sbb dieorg x dpt bantuan, jd semangat dieorg lg tinggi tp in the end ramai dr dieorg yg akan balik juge mesia. n disebabkan employer2 mesia suke melihat degree/dip yg oversea nye, make non-bumis lg byk chance utk pekerjaan yg lg bgs.

org bumi mungkin terleft out sbb hukum karma. x gitu?

oh saye nk 1 soklan, kalau UITM nk amek pelajar dr luar negare awak setuju ke awak rase boleh menggugat hak istimewa awak?

tepuk dade tanye selere la ye