Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Thursday, July 9, 2009

Melawat Melaka Bandaraya Bersejarah!

Akhirnya, entri yang di tunggu-tunggu *oleh saya je*. Setelah berminggu-minggu anda disajikan dengan cerita yg tidak kurang bosannya. Kali ini, ada entri gambar yer.

Ini perceritaan gambar ketika saya dan rakan-rakan melawat negeri "asal-usul" kami.

Melaka Bandaraya Bersejarah.

Harus saya katakan, Melaka telah mengalami perubahan yang begitu drastik, pembangunan yang begitu cepat. Dalam masa 3 tahun, Melaka berjaya menjadi "identiti" Melaka yang asal. Syabas buat Datuk Seri Wira Ali Rustam *ye...Datuklah tempat saya mencari sponsor untuk aktiviti di MMU dulu*

Dengan kilauan bandarnya pada waktu malam, sesuai dgn target menjadikan Melaka bandar"bercahaya", pembangunan sisir Sg Melaka banyak berubah! Malangnya, saya tidak berpeluang untuk merasai pembangunan sepeti River Cruise dan Menara Berputar. Tidak cukup masa ok!

Yang saya sangat rindu adalah Jonker Street. Nyonya asam laksa idaman saya dari KL lagi bersama air kacang extra gula melaka.....ffffuhhhhhhhh!

Malas mahu cakap dengan lebih panjang, sila nikmati gambar-gambar di bawah!

Nak rasa pergi la sendiri yer..... ;)



Nyonya asam laksa adalah makanan yg paling sedap dan dinanti ketika anda melawat Jonker Walk (selain tart nenas yg sedap dan lepak di bar berdekatan). Kat sini anda harus beratur dan "cop" tempat. Kalau tak, alamat sampai besok belum tentu dapat makan. Tak caya?

Korang scroll bawah lagi.......


lagi.....
lagi...opsss...ni kuah bagi "Goreng-goreng"




Ini tangan siapa nih?????

Haaaa....tengoklah! Dia punya beratur........kalau tak ye ye, bole putus asa kot. Nama kedai ni Jonker Dessert.


Beli magnet terompah pon boleh pakai kredit kad tau! RM 30 ke atas jer..

Pakcik ni daripada zaman saya belajar lagi dia dah buat bisnes nih. Tak silap saya, saya masih ada hasil kraftangan dia kot.....



Kalau pergi Melaka, tak saha kalau tak ke Umbai. Jalan ke Umbai pon dah lain. Tiada lagi jalan yg teruk. Ini kerana Lebuhraya Melaka-Muar telah siap sepenuhnya. Cuma jalan baru ni gelap sikit sbb kita tak lalu rumah-rumah orang lagi. Pilihan kami adalah "Umbai Lama". Umbai baru kurang "kick" lah!


Banyak lauk kami pesan...ikan, udang, sotong tapi buat mcm mana, belum sempat ambil gambar sudah ada makhluk yg men"offer" untuk aksi di bawah......
licin habis la lauk-lauk yg ada.

Yang bawah ni, gambar-gambar yg sempat diambil ketika di Melaka. Walaupon asyik-asyik pergi A Famosa dan Stadhuys tapi sekali sekala seronok juga!


Model Roti John..aha! Korang tau-tau je la..kalau dah nama mamak, semua negara ada roti john lah! Sampai pelik aku tengok roti john tu.



Model MBMJ??? Tidaaakkkk!




Aksi mahu "bunuh diri". Rilek Aliff...ko muda lagi! Hahhahah...






Kalau datang Melaka, tak sah kalau tak gambar dgn kapal terbang dan kereta api... :)



Jumpa lagi di Melaka!!


Gambar diambil oleh : Betty Abas dan Seth Madzrina menggunakan kamera Gha Abas

Walaupon saya tidak meletakkan signature pada gambar-gamar saya, jika anda bercadang utk mengambil, sila la bagi kredit. Percubaan untuk mengaku gambar ini anda yang punya akan menyebabkan anda tidak tidur malam atau mengalami sakit kurap yang berpanjangan.

Harap Maklum.



Pssstttt...psssstttttt....budak MMU dan siapa ambil IT, ada dengar cerita lecturer kita tak? eh..bekas la.....lecturer yg kedekut markah ditangkap sebab terima rasuah dari pelajar supaya bagi gred baik. ah la supervisor aku masa praktikal dulu. He's a nice lecturer cuma kedekut markah jer. Trademark dia suka betulkan rambut....ceh!

12 comments:

Lynn said...

oh my fren ada fwd article tu hahaha. no wonder i tak kenal the lecturer, mesti dia ngajar kat Melaka kan? ;)

hmmm a trip to Melaka sounds interesting

Lil^GriZzLe A said...

eh eh ada kredit untuk aku lah! :) sangat2 honor rasanya.eheh~

*ni mesti nak plan pinjam cammy untuk next trip nih :P

Betty A. said...

lynn : yes...previous he wast at mlk...and now move to cyber. he used to be my lec too!!

pegi la..bole mengimbau kenangan lama...

gha : aku kan org yg reti mengenang budi. biasalah.....*harus bodek dulu* ahaksss.. ;p

Jismin Yusoff said...

weyh, sape weyh? sudah lupa kebanyakan lecturer sana. shohel jek ingat sbb dia kompom baek lg best.

ye, sy pun suka melaka. sgt jek. sampai org lain xleh faham obsesi dia tu cmne.

::@FiQ said...

melake punyer dish sumtin la..special! dan of coz..sedap la kan...

salam singgah!@

Betty A. said...

jis : dr krishna..ingat tak? sy lupe dia ajar ape...

yer..mlk mcm sesuatu kan? sbb tu 4 tahun dok sana x mo g cyber! hahahha

fiq : yerp..yerp..try asam pedas bukit china..terbaik!

thanks for singgah :)

Fashion Police said...

hi there,
ckp kt kwn u yg CHUBBY sgt tu, not nice la dia dress up like that...its not about the dress is sexy or what, but the fashion was so NOT FOR HER! that dress is too short for her, or she intentionally want to show off her HUGE tights?

my personal thought, wanita chubby cmtu supposedly pakai yg longgar n bnyk tutup drpd bukak (u know what i mean)...ni bukan double standard ke apa, just for the sake of KESESUAIAN

eh i hope my comment ni akan dibaca dgn nada yg positive...err, is my words kind enough? i hope so :)

Betty A. said...

Fashion Police : whoaaa....tak sangka ada fashion police lawat blog ni....thanks for dropping by.

thanks for ur advice. my fren tu mmg tgh mencari org nak advice fashion dia...

kalau ada rancangan grooming, sure i dah letak nama dia. will tell her bout that.

again...thanks for dropping by and advice ;)

shea said...

hi there...nak tny, that pakcik yg wat kraftgn tu, katne ek?dia guna wayar2 tu kan?da lama cari kat mlake...xjumpa2..thanx!

Betty A. said...

hi shea,

pakcik tu ada kat jonker walk. u have to wait on saturday night market...dia akan ada jer kat situ... ;) gud luck for searching him dear....

reena said...

YA Allah dessert Jonker Streetttttt! Antara yang TERBAIKKKKK!

~munmun~ said...

wahh..itu assam laksa n abc shedapssss!! rindunyeee mka!