Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Tuesday, October 12, 2010

Trick and Treat #2 : How to Make Your Nikah Outfit with Touch of Designer BUT Less Budget!!!

Ini entry untuk para darlings yang tengah pikir macam mana nak buat baju anda simple yet look exclusive macam designer buat tapi....LESS BUDGET!!!

Anyway, fashion baju nikah terpulang la kepada bakal pengantin macam mana korang nak design baju tu and how you look on your solemnization day. At the end pon, it's your DAY!

Being me, I always opt for a simple dress yet look nice but less that budget and satisfy my needs. Coz budget yang lain tu bole top up mana yang patut. Bagi sesiapa yang budget untuk baju sampai puluh-puluh ribu, you don't need this entry tapi nak baca silakan ;)

Siapa yang dah terbeli kain untuk nikah pon, mak tak dapat nak tolong u'ols!

I told you, I jenis orang yang kalau bole rendah budget baju tu, lagi bagus, tapi mesti nak nampak lawa. I am simple person but I always look for the details. And I appreciated those creative designers. But if you could do some touch up or bonus if you're able to sew your own dress, that's more great!!!

So, for my nikah outfit, I made decision to make it by myself. No-no...not the sewing part kerana Si Petite ini tidaklah reti menjahit baju ok! *Lepas ni harus la I blaja menjahit pulak* I only have to work on my creative brain *cough*cough added by basic sewing that I learned during "sukatan-mata-pelajaran-Kemahiran-Hidup-Bersepadu" during secondary *ingat tak blaja jahir butang?* and flipping through designer magazines.

And the result...............
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

waaalllllaaahhhh!!!!!










Jangan korang tak tau, pearls tu I jahit lagi 3 jam nak nikah!!! 3 jam ok! time tu la rasa macam simple sangat pastu trus amik lebih pearl on my sewing box. Sampai makcik-makcik I tanya pengantin mana...bila masuk bilik, pengantin menjahit baju nikah u'ols!!! Hahahah

Eh..eh gambar I pakai takda plak ye......jap eh.......




Bukan je jahit patchwork sendiri, make up pon mak tonyoh sendiri u'ols!! Punya la "cheapskate" kan.......I told you, if you guys ada barang make up yang cukup, basic tools yang betul, bole je make up sendiri. Siapa-siapa regular customer make up brand, rajin-rajin la tanya tips make up kat make up artist yang u'ols slalu beli barang. Diaorg sure tak lokek  tips, kata regular customer kan.

Like me, I pengguna MAC so kalau nak beli, I prefer MAC KLCC sebab I kenal dengan make up artist si Annie kat situ. Lama gila tak melawat si Annie sejak I datang sini.....sini MAC kalau convert RM mahal. Jadi balik nanti, harus lah I melawat si Annie. Untung-untung dapat free sample.

Budget untuk baju nikah I? Tak lebih RM 500 poooonnnnnnn!!!! All-in-all termasuk kain,upah jahit,patchwork kira dari raw material sampai end product la.....ni beli kain je dah RM400 kan? Lom upah jahit lagi.........camner le dapat less than RM 500. Meh kita kira.....


Kain Chiffon Silk (Jakel Jalan TAR) - RM 19 x 6 meter = RM 114
Lining (Gulatis Jalan TAR)               - RM   6 x 4 meter  = RM   24
Upah Tailor (Medan MARA)          -                                = RM 100
Patchwork (Jakarta)                        -         1 1/4 meter  = RM 150
Swarovski Crystal (Jalan TAR)        -                             =  RM  80
Pearl Beads (Jalan TAR)                 -                              =  RM  10
Alatan Jahitan (Jarum, Benang)                                     =  RM   0
Upah Jahit Patchwork                                                   =  RM   0

                                                                     TOTAL   =  RM 478



I amik masa 2 minggu untuk jahit patchwork (mamandangkan time tu kerja full office time 8.00-5.30) so waktu yang terluang memang la malam time tengok tv kan.

I bet kalau baju nikah macam I, u'ols pegi tempah kat designer, bagi kain kosong u'ols, haruslah upah RM500-1000! Tapi nama pon designer kan, sebab bayar penat lelah diaorg blaja kat uni, kreativiti lagi, bahan lagi...so tak bole salahkan designer. I tak underestimate designer sebab diaorg memang creative. Kalau I jadi designer pon I charge u'ols harga sama....hehhe.

But as I said, this is for bride who looking for simple baju yet look nice but in waaayyyy cheaper that designer outfit. Those yang ada budget terlebih, apa salahnya spend much on your dress. Kahwin pon sekali jer kan.....

Hope my entry jadi panduan kepada bakal pengantin yang masih tercari-cari baju apa korang nak pakai. "You don't know your talent until you discovered it!"

Good luck darlingsss!!!!!


Psssttttt....agak-agak kalau I tunjuk baju nikah I ni kat Rizalman, mau tak dia amik I bekerja??? ;P

10 comments:

SiGedikDariScotland said...

ohh masa ku gi melawat annie dia takde, walaupun dia takde tapi baiknya hati dia reservekan sample-sample and gifts lagi. best!

Betty A. said...

gha : yer ker??? alooorrr nak jugak!! takpe2 balik nanti aku mmg nak g MAC. Foundation,bedak ngan eye liner dah habis...

CJ said...

Bagus Betty. Haruslah aku menjadikan ia idea terbaru bagi baju jadik emcee atau kenduri kazen.

Tenkiu bebeh!

Betty A. said...

Jis : hehe sila2...ala..jis, awk lg kreatif...baju kurung awk bnyk cantik2 kita tgk...

Anonymous said...

betty i nk tanya, kalau lace for patchwork tu kan, kene beli kain lace then gunting ke mmg dia dh jual mcm tu?kalau dekat kl ni, dekat mana boleh dapatkan?satu baju tu memerlukan 4 meter ke utk buat the patchwork?
baju tunang u pon ada pathwork jugak kan.sgt cantik okeh..pengsan..hehe

-bila adnan

Anonymous said...

betty thanks for sharing this..nnt i bole guna utk my future wedding..xtau bile lg..hihi. nnt u share la persedian2 yg perlu utk majlis kawin n so on.pendek kate tips2 utk bakal pengantin la.
anyway i pon xtau patchwork tu mcm mn.tgk bju tunang u aritu nk amik ilham pon xtau mcm mn u buat.die mcm sticker bju eh..kte just iron smpi die lekat?

Betty A. said...

Bila : Patchwork lace ni bole dpt dr 2 benda :

1. u mmg bli "Border Lace". Kira tak yah gunting mmg tros jahit jer. But mahal giler. Semeter dlm RM 150 gitu. Pender je dpt..nk jahit kat bwh baju pon x sampai...

2. U bli kain lain lace 2 meter n potong border kain lace tu n jahit. Kain lace biasa bole dpt dr RM 90 per meter. Tak yah 4 meter..bnyk....2 jer dh cukup...

Kat Jakel/Gulatis ada jual tp i slalu bli kat Jakel sb senang nk deal.

Seems i kne buat entry pasal patchwork la plak...hehhe

Betty A. said...

Anon : heheh nanti i share sket2 yer kalau ada kesempatan.... ;)

patchwork tu mcm i explain kat atas dear....bkn pakai gam ye. Kne jahit sdri...heheh no iron.

nanti i buat entry khas utk siapa yg nak bli patchwork.

Anonymous said...

yeay thanks betty..hope dpt tgk camne u buat patchwork tu..teringin gila nk pkai..sbb cantik sgt..hehe ;p

nickila said...

cunye baju!ok nanti ajar camne buat patchwork yer..