Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Tuesday, February 22, 2011

Bagaimana Untuk Menge"paw" Suami Secara Berhemah

Whhoaa...seminggu tidak update. Al-maklumlah, orang beranak kecik *alasan sesaje* siang dia berjaga, tunggu malam dia dah lelap baru bole nak update bog. Tu pon kalau dia btol-btol "sleeping beauty" tanpa rengekan kedengan dek kerana jejari ibunya menekan keyboard. :D

Anyway, ini entry saje suka-suka. Kalau entry serius memanjang nak bebel masalah negara nanti ramai kondem blog mak u'ols.

Korang kalau nak mintak duit shopping kat husband macam mana eh???

Tunggu husband bagi? Mintak kat meja makan dengan memasak makanan sedap-sedap *kot la dengar jumlah kita mintak, terus tersembur nasi husband* or mintak kat bilik tidur dengan memberi layanan istimewa *ehem..ehem (18SX)*


Me? I jarang mintak direct...selalu tunggu dia bagi nafkah bulanan je. I ni pemalu orangnya *woho! masuk dalam paperbag pastu angkat sendiri* Tu pon tunggu agak seminggu dua duit dalam bank baru berani nak guna *nak menunjukkan mak takda la gelojoh kan...hehhe* lagipon saya tidak bergaji, jadi tunggulah duit "mengalir ke dalam akaun bank" baru tersipu-sipu cakap "Thank you abang..." walaupon husband akan notify jam tu jugak.

So hari tu I dapat la idea camner nak "request" duit husband secara berhemah untuk shopping since masa tu I kat Malaysia, dia kat Aussie *akibat tak dapat gi Boxing Day, so kira claim la...hehehe*

Perlu diingatkan, ini memain jer tau. Bahasa Melayu tunggang-langgang jadi tak perlu la sesiapa nak memperbetulkan kesalahan tatabahasa I. I pon tulis surat rasmi ni last masa sekolah menengah kot, time agak-agak nak balik kampung, nak kuar outing cepat ke....so apa-apa salah ayat, tak kira k....





Well, sesekali nak buat kelainan apa salahnya kan. Lagipon benda-benda macam ni bagi I, secara tak langsung dapat mengeratkan hubungan husband and wife. Bergurau senda sambil tak sedar husband keluar duit..... :P mana la tau certain husband ada yang complain pressure kat tempat kerja. Dengan ayat dalam surat macam ni, takda la kepala husband kita "keluar tanduk" if kita mintak duit nak shopping. Kan? kan???

Trust me, these thing works. I dapat reply approval tak sampai 2 minit lepas I hantar email siapa dengan details "kad plastik" skali.


P/S : Cara ni agak-agak cuba 2 kali bole la kot......kali ke-3 if tak approve sendiri tanggung. Weeeeeee........

11 comments:

Miss CJ said...

Betty,

Ko adalah gila je kakak. Ahahaha.

reena said...

Hahahhaha. omg i gelak cam hape je kat ofis ni bila baca entry ni. very the kreatippp! Hhaaha.

MunMun P@nda said...

cun ah kak! bole di apply kendian hr

.Najihah A. said...

dulu masa skolah ko takde pulak nak buat surat terbaik macam ni :P

Alice said...

Pandai la tip Betty ni mmg bijak bijak sungguh :D

Betty A. said...

Cik Jis : sesekali gila apa salahnya kakak hehe ;p

Betty A. said...

Reena : i tak reti mintak duit direct,jd haruslah cari jln alternatif....bila baca blk apa i tulis, i pon mcm "eh aku ke yg tulis?"

Betty A. said...

Mun : hah! Bole je..... ;D

Betty A. said...

Gha : eh ada la...time nak blk kg awal kan kne bg alasan kat ustaz kamal/saer kan slalu kne tulis surat. Pastu ckp la nak kejar keretapi padahal blk bt pahat yg xda keretapi ;P

Betty A. said...

K.Alice : biasa la kak, nak mintak direct xdpt. Try la mintak cara lain. Tp kalau nk buat kat A.Fahmi,jgn ckp kita ajar tau!

groovy ally said...

Hi Betty, i've been following ur blog. i cuba ikut cara u ni hantar surat/e-mail rasmi to my husband.. and it works! yippey.. hehe.. Thanks ;)