Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Tuesday, February 15, 2011

Proses "Mengeluarkan" Seorang Bayi ;) *a lengthy post*

Camner nak mula ek?

Dan kenapa ayat "mengeluarkan"? bukan "melahirkan"? Hmmm....well, secara teknikalnya "mengeluarkan" sebab anak I lahir secara "cesarean". Yes, I was on operation last 2 weeks.

Actually, EDD (estimated due date) memang 02.02.11 tapi.........baby I takmo keluar. Hahah manja ini budak. Dia mau duduk dalam perut lama kot...

Jom tengok the chronicles of my baby Muhammad Al Faatih :

21st January
My weekly check up as usual. Masa ni dah week 38. So bila-bila jer I bole rasa sakit and bersalin.Bila scan position baby dah betul, means kepala dah kat bawah la. Tapi kepala baby tak engage lagi, tak masuk lagi kat serviks. And yang paling membimbangkan, baby I "mendongak", dia dalam position baring muka mengadap atas. Get it?. Usually, bila dah week ni, baby akan dalam position meniarap. Haih.....tapi I tak da la risau sangat sebab kot2 la dia bole pusing balik dalam masa one week kan.

OB pon cakap jangan risau tapi dia dah terangkan kan perkara-perkara yang bakal berlaku or what choice do I have kalau baby still tak turun lagi. Masa ni OB scan berat baby 3.5kg (estimated). I was like....wohoo..besar anak aku ni!

I rasa baby tak turun lagi sebab dia dengar cakap I kot sebab I selalu cakap kat dia suh tunggu ayah dia balik. Ye la...Hilmi balik on 24th January, I takmo la bersalin dia takda di sisi. Ceewaahhh......

23th January
I still bole jalan lagi...takda rasa sakit. Esok (24th January) Hilmi akan balik Malaysia. Kebetulan my mom nak melawat cousin dia sakit tenat kat HKL (she died the day after - Al-Fatihah) and guess what??? My dad ajak pi KL and dia kata suh jemput Hilmi. I macam?? eh...I bole travel jauh lg ke. Bayangkan almost 39 weeks, travel from Johor to KL. Budget nak surprise Hilmi la konon. My bff Nadia siap cakap takyah gi, takut terberanak kat RnR katanya! But Alhamdulillah....I selamat sampai umah PIL.

24th January
Hilmi balik....yeay!! Surprise hokeh...dia pon terkejut I ada kat airport. Ngan perut membesar terkedek-kedek jemput dia. Tak rasa sakit perut pon.

28th January
Almost a week dok KL, I risau jugak if I bersalin kat KL. Sebab I memang dah plan nak bersalin kat Batu Pahat. So, in the morning kami berdua balik BP sebab nak gi check-up week 39. Time ni, OB pon "seluk" nak tengok I dah bukak berapa. "Seluk" apa?? seluk the V part nak tengok serviks
I dah bukak berapa. Geli-geli gitu I tahan bila OB seluk...hohoh OB cakap, dia tak rasa pon kepala baby. Usually, bila week 39, kepala baby dah engaged but I punya tak pon. Serviks pon baru bukak 0.5cm.

And OB pon dah start bagi choice. Since I ada GDM (Gestational Diabetes Mellitus) sebab hari tu gula tinggi, OB cakap whateveer pon kalau baby tak keluar, dia nak keluarkan baby on week 40 bukan tunggu week 41 as usual. Takut baby kena diabetes or makin besar. Dah la badan I ni kecik comel kan *sila muntah* kot tak larat nak push nanti.

OB bagi choice either I nak "induced" or cesearan. Induced means masukkan ubat and paksa baby keluar and try bersalin secara normal tapi OB awal-awal dah cakap chances if I induce 50/50 je. And bila OB cakap here and there...bla bla bla....complication whatsoever. Skip all that, now I have to make a decision.

Nak induce ke cesear??? If induce, OB nak buat on Monday, 31st January or if cesear, I bole pilih tarikh. *winks*wink OB cakap not later than 3rd Feb sebab OB I chinese, mayb dia celeb CNY kot. Heheh

30th January
Perut I tak jugak sakit macam orang nak bersalin. Even dah "induced" secara natural pon tak jadi-jadi. You know *ehem ehem*. Tapi memang betul tau.....bole put an effort suh husband bukak jalan tapi secara soft and steady la...hahaha *18 SX* tak caya pi serach kat net or baca buku.

Petang tu I tros call OB takmo induce sebab bila mengambil pandangan husband, my parents, PIL and experience dari family members lain yang induce tu kalau tak jadi sakit sangat. And I pikir gak if induce then tak jadi and I kena cesear jugak camner? Dah sakit 2 kali kan??? Tak mo...tak mo........

So, we made decision to cesear je! Full stop! I terus pilih tarikh 02.02.11. Dah alang-alang kan?? baik pilih tarikh tros.

2nd February
Proses cesear ni senang :

1. Masukkan bius
2. OB operate and kuarkan baby
3. Jahit balik dan siap!!

Tapi bila part Dr anestatik nak masukkan ubat bius kat tulang belakang tu MasyaAllah...dua kali jab...terkejut I dibuatnya. I ni kalau sakit, mula la keraskan badan nak tahan sakit. Dr tu siap cakap "Baiti...lembutkan badan.....tahan ok...sikit jer lagi........"

Btw, I bius half body. So, during operation tu I dalam keadaan sedar la cuma I tak nampak OB I, Dr Chew tu belah perut sebab diorg dah letak tirai kat depan I. But half body dari ulu hati sampai kaki tu dah tak rasa ape-ape la. Sepanjang operation I bole dengar orang cakap-cakap keliling I siap diaorg bual-bual pasal banjir lagi. Time dia potong perut tu ada la rasa sket....tapi tak sakit pon. During operation mulut I tak putus-putus baca ayat Kursi, Selawat, Surah al-anbia ayat 87, mengucapa sume ada la....

At one point, I dengar Dr Chew cakap, "Ok...almost there....c'mon baby. You can do it" Then dua lagi assistant sebelah kiri and kanan I datang terus dia tolak perut I, kira nak push baby tu keluar la. "Ok..baby now nak keluar...go..go...ok...amik forcep....." then....terus dengar baby nangis.

Fuuhhhh...perasaan macam lega giler. Tak tahu nak cakap camner. Walaupon operate kan tapi bila dengar suara baby tu terus macam sedih kejap. Bila nurse dah bersihkan baby tu, sementara Dr Chew tengah jahit luka, nurse tunjuk baby kat I. "You dapat baby boy, fizikal semua cukup, ni kaki dia, ni tangan dia" nurse tu tunjuk semua la....termasuk "bird" dia. Then nurse bagi I cium baby. I macam.."Eh...ni rupanya anak aku" Caya tak caya la gitu.....

Kejap jer operate ni rupanya. Tak sampai 45 minit pon. Bila OB tengah jahit tu terasa perut macam di tarik-tarik. Kejap ke kanan, kejap kiri. Sampai I rasa proses tu tak sampai pon 15 minit tapi rasa macam sejam. Dan ubat bius tu hilang 5 jam kemudian. Kaki kebas and pinggang sakit tak hengat. Lepas tu I memang baring je, kencing apa suma atas katil. makan pon tak selera sangat.

Well, tu la experience I bersalin through cesarean. Walaupon I tak dapat nak rasa bersalin normal, tapi yang penting baby I selamat "dikeluarkan".

Anak ke-2 bole la normal kot kan?? Hehehhehe......*baru tak sampai 2 minggu tros cakap pasal 2nd baby..ngade kan??*



Ni dah dekat 10x upload pon terbalik. Ape kes?? Lantak la.....hahahaha



Almost ready nak naik katil



Dr Chew bagi briefimg. Time ni bila dia rasa, baby still tak turun lagi


Anakku sorang2 je kat nursery


Masa lahir pipi tembam tapi sekarang sudah kecut. Nape ek???


Ibu and Faatih.....alololo nangis plak dia.


Ayah and Faatih. Sama tak muka????

9 comments:

MunMun P@nda said...

sgt cumels!!!

yutaka said...

bagus nye la u buat thread ni.. saya almost nak kena c-zer sbb songsang hr tu (37weeks++).. alhamdulillah pas try pusing kan (ECV procedure), baby dah normal balik.. so skg tgh tgu due date nye je la.. hopefully leh bersalin normal gak.. anyway, congrats again betty!!!

Ms AiReEn MoHd said...

alololo hai adik...ko da pun selamat..nape aku nangis bace entry ko ni..aku nangis sebab gumbira okeh...aku sebenarnye sgt takut detik detik kuarnye baby tu...

baby ko sgt chumel +bam bam...muka photostat ayah die 100%...selamat berpantang...ya allah permudahkanla proses bersalinku pula...doakan aku betty....aku ni tak abis abis cuakkkk

Betty A. said...

Mun : hehhe macih2....

Dayat : eh...awak pon dah nak bersalin eh? oohh kalau songsang pon bole betulkan ke? x tau la plak.....moga selamat la yer :)

K.Erin : ko jgn takut mek. InsyaAllah x da ape. Dlu aku sdri x le byg proses nk lahirkan anak aku camner tapi benda tu kita akan go through by nature. Doa bnyk2....tak de ape2 la...yg penting Boy kne bg full time support :)

Along said...

Tembammmmmnya dia! Congrats Betty, gila ah, ur a mom now! ^^

Betty A. said...

along : mmg tembam pon esp bab pipi tu...hahah i pon xcaye dh jd mak org. but that's the phase of our life....ngeeee

reena said...

Suka baca experience orang bersalin ni. Tapi takutt skit. Hehe. Tahniah betty & suami! Comel sangat aihh Faatih!

Betty A. said...

reena : baca mmg best....kita pon dlu takut gak tp dah mmg kne harung gak. tp bila smi masa, awk pon akan alami......InsyaAllah. Thank u!!!

yutaka said...

yup.. due date 4 mac nnt.. kite kan beza dlm 1bulan je.. =) skg ni tgh menghitung hari bersalin je..

songsang mmg leh betulkan tp kena dgn pakar la, ramai nasihat jgn skali2 buat ngn bidan.. sbb bknnye nmpk dah ok ke x.. klu ngn pakar, secure skit.. :)