Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Monday, April 21, 2008

Kuasa Lelaki

Seorang sahabat yg baru berkahwin kurang sebulan mengadu kepada saya dan sahabat saya...

Mrs. A : Husband aku sumer benda dia nak tau. Aku phone sapa, hantar sms kat sapa. Habis bil phone aku dia check...sorry kalau aku tak bole nak call/sms ko.

Betty : Kalau gitu..ko gune la phone office. Jgn gune henpon.

Mrs. A : Masalahnya...phone office pon dia check sbb Office Telekom bawah office dia.

Sahabat lain mencelah..

Sahabat : Ala...kalau gitu gune public phone. Mesti dia tak dapat trace punya!

Mrs. A : Skrg ni...dia suh kawan dia kat Suruhanjaya Komunikasi plak trace henpon aku. Pening aku. Tiap-tiap minggu sure ade courier sampai sumer list no kat henpon aku.

Sahabat : Mana bole camtu. Laki hang kan lawyer. Takkan nak break rules kot. Kalau gitu dia dgn kawan dia bole "ke dalam" (jail)

Betty : Ha btol tuh......len kali kalau courier tu sampai. Ko cepat2 bawak g pejabat lawyer pastu ko saman husband ko ngan kawan dia skali. Sure lepas nih dia dah tak check dah.

Mrs. A : Errrr...takkan la aku nak buat camtu. Tapi lg satu...aku baru tau dia ade 2 credit card. tapi sume dah max. Bila bab aku nyer gaji sumer dia nak tau. Tapi bila bab dia, sumer sembunyi2. Pastu husband aku ada insurans,aku nominee dia.

Sahabat : Sape yg bayar insurans dia?

Mrs. A : Aku la..

Betty : Tu namanya husband ko lagi bijak daripada ko. Lepas ni ko g tukar nominee untuk insurans ko. Jgn letak nama dia, ko letak la nama mak ko ke sape2 la. Asal bukan dia. Tapi biarkan insurans dia nominee ko.

Mrs. A : Ouh..ok ok. Naper ek husband aku control sampai mcm tu skali? Dia sia ckp "You're married to me now. You need to follow all my rules and words. No objection". Naper huh?

Betty : Itulah kuasa lelaki bila dah kawin....kan syurga tu dia bawah tapak kaki suami. Jgn pasnih ko dapat "payung emas" sudah.

Mrs. A : Haaishh...tak kot.

Sahabat : Ehem.....aku ni bukan lelaki ker?

Betul ke lelaki mcm tu bila dah kawin??

Tu lah dia.....lelaki oh lelaki *Ini tidak ada kene mengena dgn rancangan Lelaki Oh Lelaki*

p/s: Nantikan sambungan dari sahabat lelaki selepas ini..................

13 comments:

Nadia Dzai said...

sbb tue la. we supposed to married a partner. peningnye klau sume nk tau. tue gile.

Hilmi said...

Betolkah?

BETTY A. said...

nadia : tu la kan? sume bende nk tau. giler jer...smpi kne putus hubungan ngn kawan. kejam!

hilmi : betol! u nk jd mcm tu ker?

hilmi said...

Benda yg terlalu subjective utk dibincang kan.Kene kecik kan scope spt contoh pandangan dari perspective agama, cognitive, emotional bias etc.hehhe

BETTY A. said...

hilmi : daaangggg......*huh*

myownmind said...

laki dia x jujur tue.. seriusss..

Nadia Dzai said...

mmg pon x jujur, nasib baik aku mmg garang. ahaha. tanye azli :p

BETTY A. said...

shidie : tu la...aku mmg dah agak tp x le nk ckp ngn dia. nanti kecik ati.

nadia : ko garang ker? hahahahaha *larrriii*

Nadia Dzai said...

betty: aku garang ngn azli je. ahaha. tp segarang aku. ko lg garang. tapiii ngn tuutt.. ko jadi yg paling lembut dlm dunie. ehehehhehe

hilmi said...

Ada unsur bebaur panggilan nama ku dlm nih..ngan tuuttttt...saper ekkk?ambiguous la.hurmmmm...

BETTY A. said...

nadia : yer ker? kekekek lembut ker? ade certain perkara yg lembut n certain perkara yg garang. ko kne tny "tttuutt" la kalo nk tau. =D

hilmi : opsss....*larrriii*

freakmie said...

heheh..kesian..x semua lelaki macam tuh..sebagai contoh amik aku nih, cool jer..tak heran pun alice tepon sapa..kuar lunch dengan sapa..

BETTY A. said...

abg pahmie satu dlm sejuta.... ;-) beruntung k.alice..hehehe