Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Wednesday, October 14, 2009

Hari Raya Hari Yang Mulia

Ahaaaaa......sorry guys. Blog tak hapdet (update) dah 2 minggu. Mcm dah nak tutup blog jer kan?? ;p Since the blog been revamped, tu yg rasa mcm malas jer nak hapdet.

 
Neway, ini ada sedikit coret-coret sepanjang saya raya di rumah. Disertakan dgn gambar so tak da la bosan sgt kan? *memang blog aku membosankan pon* weeekk

 


 

  • Btw, baju raya aku siap petang raya. Padahal dah hantar since bulan 7 konon-konon nak hantar jahit beads kan. Last-last makcik tukang jahit tu siapkan satu hari sebelum raya. And paling best bila fitting pagi tu, aku kene kurang kan 1 inch each side kat pinggang and perut. *Matilah perut harus dijaga lepas nih*


  • Since baju siap last minutes, takkan aku nak biarkan kosong kan? Nak hantar p beaded siapa nk terima? Org sumer bz rebus ketupat masak rendang kuah kacang bla bla bla..aku terhegeh-hengeh nak jahit beads. Simplest way pop up masa tu, pegi Jakel, Gulatis, bli patchwork lace. Yes, aku pergi Primamoda (nama lain Jakel kat Batu Pahat) sbb nak bli patchwork je. 1st g Gulatis mintak potong lace 1 meter. Kedekut diaorg tak nak bg aku. Last-last Jakel gak best. Layanan pon bagus, dpt diskaun lg. Sib baik guna nama mak aku...pelanggan tetap katakan. At the end, mlm raya org sibuk masak, aku jahit patchwork. Dannnn.....



  • Hasilanya...jeng...jeng jeng...mcm gambar kat atas la kan?


  • Posing wajib ayu yyeewww!!!! dah..xle komen lebih2...hhahaa


 

 


  • Potret family adalah acara wajib raya pertama....tahun ni satu family aku balun kaler purple. Aku rasa bnyk giler org pkai purple tahun nih. G raya 2-3 rumah mesti jmp family pkai purple. Mengisyhtiharkan "color of the season" is PURPLE!!!


 


  • Ni atok and nyai aku (sebelah ayah). Pon pkai purple gak..kitaorg yg blikan. Diaorg nih yg bnyk berjasa pd aku time aku dr skolah smpi MMU....especially bab "funding" nih. Ko sebut monthly..yearly...sure dpt "fund". Smpi skrg aku kagum cara diaorg simpan cash. Sgt jimat...if aku bole jd mcm tu.......*kiamat dunia u'ols!*


  •  Ni kira gambar terbaik kami amik...scene 'adik-beradik' aku panggil. Kalau dah akak yg tua gila camera...yg lain ikut jer la. ;p kan? Tapi pelik, asal muka adik aku yg lelaki budget nk bergado tp bab posing tgn tu....mcm org nk sarung cincin??? Hahahhahaha ni la baru spontan!!


 


  • Korang ada perasan tak sampu ni masa raya?? Ni adik aku dipermainkan oleh pakcik aku.....dia dok la usha bape pakcik aku bg kan...kepoh-kepoh ckp "Aku dpt RM 50...". Last-last...."duit palsu" rupenyer.....hahaha



  • Aku tak tau la penyakit ape budak 2 org ni kene...asal tiba org jer nak tdo. Inilah akibat dok main game sepanjang mlm. Kne hamun ngn ayah aku jer. Jgn buat mcm ni yer kawan-kawan


  • Haaa...kalau x da mercun x da la raya kan? tahun nih aku tak main mercun walhal bunga api sekali pon. Dah bz jahit baju kan *mcm designer la kunun*. Korang knel tak ni mercun ape? ala..yg bulat2 warna hijau tu....mercun bola laaa....ayah aku dok bli sekarung adalah dlm 100 ketui...budget dia nk buat tembak monyet yg bermaharajalela kat umah aku. Tp adik aku dh belasah awal2.

  • Kalau nak tau...family sebelah ayah kalau beraya sure konvoi. Ada la dlm 7-8 kete kalau menyerang rumah org tu kan? Ni baru separuh aku amik gmbr. Ada yg dok luar lg. Alamat Tuan Rumah kesian la nk menghidang air tu kan....hehehe tp best kalau rmai2 nih. Nak ngumpat between cousin n makcik2 pon senang. ;p Something I'll be missed bila aku dh kawin (nape aku BOLD? suka hati la...) n tak raya ngn diaorg.

  •  Aku suke tgk brg2 art kalau kat umah orang. Ni antara something yg aku jumpa masa beraya umah sedara ayah aku. Al-Quran aku anggap sbg karya agung dan mulia yg tak ternilai (perrghh ayat). Tapi ini adalah terjemahan lama dr DBP. Tahun 1986 tu!!!

  • One of rumah cousin ayah aku yg menarik perhatian masa kitaorg pegi beraya. I like!! Something traditional malay kotemporari (hah! amik ko ayat). Aku mmg suka bab architecture (al-maklum dlu p tolak buat arkitek masa skolah). Berapa bnyk tiang la diguna nk sokong umah tu...sumpah dlm mcm muzium sbb kiteorg pon dok masuk-keluar rumah tu mcm muzium...hahahahha

  • Ni 2 ekor rusa yg atok sedara aku bela....mcm best je bela rusa mcm bela kucing hahah tp rusa lg demand mkn sbb everyweek diaorg minum susu Dumex 4 tin tau!!!! yg best nama one of rusa tu "Abang". Ko panggil jer "abang......" nanti dia dtg. Anak atuk sedara aku ckp masa Xmas aritu ada shopping complex nk sewa rusa tu satu hari RM 12k!! OMG! Patut la ko nyer maintainence jer dh mahal......harus aku bela rusa so duit sewaan tu dpt la beli beg Birkinwtf.. ;p



  • U'ols tau la kalau dh bnyk sgt mkn ketupat rendang kuih raya bagai...tgk pon mcm nk "muntah" time tu...hohoho since raya time cousin berkumpul....this year aku try kuar ngn cousin2 sbb nxt year blom tentu lg kan...kami main bwling...and mkn mc d!! yeah...mc d during raya ke 3 adalah sgt heaveeeennnnn!!!

Since raya hari tu adalah tarikh keramat 20092009 birthday aku yg ke?? ke berapa?? tunggu next entry la.....hahahha

Welcome back dgn layout br blog aku...!!!

3 comments:

Ms AiReEn MoHd said...

umah tu chantek..tapi baju ko lagik chantek...aku pun nak wat baju mcm ko la kekdahnyer...hikhik...pastu lagik satu link blog aku tu adlaha salah ekk..terlebeh huruf e..aku nyer kan nazreenlove.blogspot.com.ajerk nok...biler nak dtg umah aku ni....aku da pindah plak da ni...

Ms AiReEn MoHd said...

weh aku pg la cr kononnyer nak tiru lace macam ko tu..nana do...si betty silakan bg tau aku kat mane ko beli.,..kot kawin nadia kang aku nak wat yg macam tu ker..hikhik...weh umah julie open house sabtu lepas ko pg ker?aku kepenatan hah

Betty A. said...

eryn : patchwork tu ko cr kat Jakel jer...dia sbrnyer kain lace yg utk buat baju pengantin..ko try la mintak potong 1 meter utk 1 baju dh cukup....