Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Wednesday, August 11, 2010

Baiti & Hilmi Wedding - Part 1

AWAS! Entry ini mungkin panjang untuk dibaca

1. NIKAH - 07.05.10




- Untuk yang bakal berkahwin, of course sebelum nikah korang kene pergi kursus kahwin. Then baru bole isi borang dan register perkahwinan korang tu. Oh! Jangan lupa buat ujian HIV. Ujian HIV ni depends on klinik, ada klinik yg korang kena book. Ada yang datang terus bole buat. Tapi better book, senang. Result le dapat satu hari je. Tak sampai sejam pon. Tapi aku tak tau naper, bila time HIV result mesti nak nervous kan walaupon aku tak da la bertukar-tukar pasangan atau hisap daha. Serius. korang try la buat. Mesti dada korang dup dap dup dap.

- Siapa orang Johor, sila ambil perhatian borang semua bertulisan jawi yer. Jadi untuk tunjukkan yg korang tu ada la jugak reti tulis jawi, isi la ngan tulisan jawi. Kasi "Impress" sket Pegawai tu. Kat Johor ada interview before korang submit borang. Masa aku, kne dlm 5 soalan jer. Ala....soalan basic je. Korang mesti tau punya la...tapi yg ni lain negeri lain la rules dia. Johor ni ngada2 sket. hahah bole ke aku ckp mcm tu? Oh...aku kne bayar proses borang nikah RM 17 ye.

- Borang yg proses lain, borang yg bawak jumpa kadi yg akan nikahkan korang lain. So lepas g Pejabat Agam barulah aku tau kenapa kne jumpa kadi. Kalau dulu korang tgk pakcik2 or makcik2 kita kawin mesti Tok Kadi tu masuk bilik pompuan kan? Tujuan nya nak mintak persetujuan pompuan tu. Nak sign borang segala bagai. Now, kita ni pengantin yg g rumah Kadi. bawak saksi ngan parents skali. Kat situ la korang bakal sign persetujuan nak kawin. Kira dia akan tanya la..korang rela dikahwinkan ngan Mr X atau kena paksa ke. So bila nikah tu, takda la amik masa yang lama kan. Ni nak sign borang jer dah 10-20 minit.

- Kat Johor jugak kalau before nikah tu Kadi siap bagi ceramah panjang kat pengantin. Aku pon pelik ceramah nape mesti nak lama. Tapi time aku takda la lama mana. Ada aku pnah ikut makcik aku g orang nikah, Kadi tu aduhaii ceramah 2 jam u'ols! Bukan pengantin jer berpeluh, aku pon berpeluh. Korang tau2 jer la. kalau nikah rumah ni, ada yg panas...dah la padat ngn sedara mara 2 side kan. Dulu, kadi yang nikahkan aku ni dia pon sama ceramah lama samapi aku ckp ngn ayah aku, aku tak nak dia jd kadi sb aku kesian kat family lelaki. tapi hari tu dia ceramah tak lama dah....mungkin atuk or ayah aku dah sound dia awal2.

- Nikah kat masjid or rumah tu pilihan korang dan juga bergantung kpd jadual kadi tu. Sebab tu kadi ni kena la book awal2. Kot2 korang nak kadi yg "hot" ke....yg satu hari jenis nikahkan sampai 10-15 orang. Tu kena pikir jugak Tapi sib baik time aku nikah tak ramai (sebab bukan peak time orang kawin). kadi tu pon samapi 15 minit awal dr yg dijanji. Ada sedara aku hari tu nikah kadi sama jugak, konon pukul 9 pagi, tapi last2 kadi tu datang dekat kol 11. padahal dah janji kol 9. kadi tu kata ada orang dh janji nak kawin before sedara aku kol 8 pagi tapi last dia tunggu2 pengantin lelaki samapi dekat kol 10. See guys, time adalah amat penting ok. Bagi aku, elok la kalau time tu lepas Jumaat or lepas maghrib. Ni pepagi Subuh gajah kan. Korang pon kadang2 tak bangun awal. Yg pompuan nak make up lg. Kalau nak kawin 8 pagi tu, make up agak2 pukul brp? 6.30 pon lom tentu sempat...fffuhhh. Pikirlah!

- Oh, pasal venue nikah rumah or masjid. mcm aku, senang buat kat rumah sb rumah aku ngan masjid tu nak kata jauh tak da sangat tapi masjid tempat aku tu tak da parking khas / besar. Jadi susah la org nak parking. If korang pilih masjid, then after that kena balik rumah untuk jamuan. If kat rumah, lepas nikah...naahhh trus serbu makanan. Tapi if masjid besar not bad gak. banyak ruang la korang nak amik gambar. Sumer bergantung pada keadaan dan saiz venue yg korang pilih tu.

- Masa aku nikah, benda yg aku regret sebab aku tak dapat dengar lafaz sah nikah / lafaz aku sah jadi isteri. sebab family aku ni esp nenek aku agak konservatif. Aku punya la lama tunggu dalam bilik, alih2 adik aku dtg n ckp "Ok...ko dah jadi wife orang pon". Aku dalam hati "Eh...bila nya aku dikahwinkan? Tak inform pooonnn" Agak kecewa di situ. Zaman dulu2, orang pompuan duduk dalam bilik, then habis lafaz pengantin lelaki masuk bilik sarung cincin sume. Zaman sekarang kan, pengantin pompuan duduk kat depan / mini pelamin and dengar sekali lafaz nikah. So kiranya aku tak da berair mata bagai. Serius babe. Aku tak nangis pon. Hahahah Ni yg aku lupa plan. Jadi if korang nak kawin, better korang plan and tanya mak / ayah / nenek korang dulu. Tau la kalau orang tua dah campur tangan ni ni kan....

- Nikah ni mmg kena plan, lagi2 if korang ada mini pelamin. kena ckp, korang nak sarung cincin kat pelamin tu. Bkn mcm aku, padahal aku dah ckp jer. Aku nak sarung cincin / batal ari sembahyang kat mini pemain. Tapi lepas aku kuar, Kadi panggil aku suh sarung gelang / batal air sembahyang depan dia..."aiiseehhh plan fail lg" Masa tu aku mcm buat muka and terus jer tanya "Tapi saya nak sarung kat sana..." selamba tak aku? Aku agak degil la time tu kan...tapi sib baik mak aku cool kan diri suh jer sarung kat situ then kalau nak gambar lain, sarung kat pelamin. Haha...ada jer gambar muka aku masam sebab tak dapat sarung kat pelamin. Bukan la pelamin gempak pon...tapi aku nak gambar tu elok jer...tak padat ngan orang. Suka hati aku je kan..nak buat muka dpn sume org? hahah Korang jgn buat mcm tu tau!

- Oh kat Johor jugak, lepas habis segala protokol batal air sembahyang / sarung cincin / korang dah cium2 dahi salam2 tu, mak ayah kena baca penyerahan Modul Keluarga Sakinah. I told u, Modul ni sgt la ayat dia bole menyebabkan air mata Kasim Selamat keluar sb mak, ayah korang kena baca and korang pon kena baca. Tapi untuk mengelakkan make up aku cair ;p aku ckp tak yah la baca.......senang kan?

- Seriously, bila dah selamat semua, korang akan rasa lega...tapi dlm hati. "Eh...aku dah jadi wife org rupanya". Mcm tak caya pon ada...siapa yg agak lama couple tu, mmg la itu hari yg korang nanti kan. Cuba bayangkan kalau pasangan korang tu parents arrangement. Apa agaknya perasaan korang eh? Ada sapa2 nak share yg dia dikahwinkan atas parents arrangement?

- Aku rasa tu jer kot yang aku ingat dan bole ulas, if korang ada kemusykilan yg ringan2 tu, bole la nak tanya. Email ada kat sebelah. Tapi kalau korang tanya tips malam pertama ke apa.....ala..korang pon dah pandai kan??? hahahah

Haaa.....kan aku dah kata, mesti long entry punya........korang layan ni dulu. Part 2 aku akan ulas pasal bersanding pulak yer...... ;)

Selamat Membaca dan Berpuasa korang!

3 comments:

SiGedikDariScotland said...

after gi kursus baru aku dapat tips! kalau tak meraban gak tak tau apa benda nak buat.

tu lah, aku pon bengang masa ko tak dapat dengar lafaz nikah tu.

Ko boleh puasa ke weh?

ps: aku tukar link dah tau.

Syazwani Iryani said...

bets, ksyaz pun kena duduk dlm bilik! so regret tak dpt dgr the akad.... sob sob sob...

Betty A. said...

gha : tu la..kursus kawin tu mmg perlu sb dia bgtau apa benda kne buat.

tau x per....nk wat camner. nk terlepas daa..ko sok, kuar jer dr bilik tu.

asyik tkr lik memanjang...

k.syaz : laa yer ker? senasib la kita.....ni mesti mak / nenek suh ni...