Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Tuesday, October 19, 2010

Pregnancy #102 : Betul ke Baby Boy?? Let See.....!

Hari tu masa scan for Week 20, memang nampak lah kan sebab doktor tunjuk "Tutt" dia. Jelas gitu.

Pastu bila time nak beli baju, mula la I confius. Banyak gila baju baby yang adorable...tapi mostly kalau baby girl, mesti warna pink, baby boy, mesti warna biru. Nak beli yang putih macam tak banya choice plak and ayah dia ni sibuk jer nak bli overall la...jeans la..*macam la baby tu muat kan* ;p

Sampai I tanya, "You rasa betul ke baby boy? Ni kalau dah beli jeans, overall sume nanti kuar girl camner?"

Hubby jawab "Ala.....kan dah nampak "tut" dia. Takkan girl plak. Kalau girl, pkaikan je la..hahah"

"Hishhh....suka hati je kan?"

So I pon gunakan lah Google si agen pencari and I got this "Old Wives Theories".

Jom kita check sama ada betul ke baby boy....



  • You didn't experience morning sickness in early pregnancy


  • (Yes, I takda muntah or pening kepala, elok je mcm org tak pregnant)




  • Your baby's heart rate is less than 140 beats per minute


  • (Agak la..sebab ada skali check tu, doc nak degar baby hear rate susah btol tapi last dgr jugak, siap doc tu ckp dlu dia punya anak heart rate mcm "baby elephant"! - mesti anak dia pompuan ;D)




  • You are carrying the extra weight out front


  • (Kan I letak gambar badan I slim dari belakang kan? Tapi tengok depan...mak aihhh)




  • Your belly looks like a basketball


  • (Yezza....hubby cakap bulat dan comel *muntah darah sekarang!*)




  • Your areolas have darkened considerably


  • (Tau tak "areolas" tu apa? Google sendiri ;p tapi memang pon)




  • You are carrying low


  • (Bila tengok cermin, tak la low sangat, mungkin belum lagi kot)




  • You are craving salty or sour foods


  • (Ini sangat betul! I slalu termasak masin n I nak makan strawberry/orange/epal je sebab masam. Jelly pon I suka....ala..jelly yang kenyal2 tu. Kat Malaysia mampus tak makan)




  • You are craving protein -- meats and cheese


  • (Diakui oleh mak I, bila dia call then I tengah masak, mesti tengah masak daging. Tak kira la daging masa ape pon. pastu mak I cakap, "mesti anak lelaki ni". And I love cheesy weeezey!)




  • Your feet are colder than they were before pregnancy


  • (Memang ok! I ingat dulu sebab winter, so dok paki stokin. Ni dah Spring pon sejuk jugak kaki aku. Sampai kalau tdo tu, terkenan kaki hubby, mula la dia bising cakap kaki I sejuk macam air batu!! Jahattt!!)




  • The hair on your legs has grown faster during pregnancy


  • (Walaupon I takda bulu kaki...wahhh gitu!! tapi memang ok..no need Veet pon sepanjang hayat, tapi bulu2 lain yg cepat tumbuh.....hahahah eh I mean rambut laaaaa...apa korang pikir? ;p)




  • Your hands are very dry


  • (Very true! Letak la lotion ke hape...dry jugak!)




  • Your pillow faces north when you sleep


  • (Ni I tak tau la north rumah belah mana, tapi kalau nak tdo mesti nak facing belah kiri je....north la tu kot kan?)




  • Dad-to-be is gaining weight, right along with you


  • (Hahah...ni memang tidak dapat dinafikan lagi! Kalah I yang pregnant. Laki I every 3-4 jam asyik nak mengunyah je!)




  • Pregnancy has you looking better than ever


  • (Ye ke? Ada ke sinar cahaya kat muka I ni?? padahal malas je nak pakai make up segala kan..)




  • Your urine is bright yellow in color


  • (Yerp, ini betul...I masa awal buat urine test dulu, I ingat kot la kena diabetes ke ape...tapi doc kata normal je...cuba I kurang Vitamin D je)




  • Your nose is spreading


  • (Bukan sahaja mengembang tapi every morning, gatal dan flu juga....huhuuh)




  • You hang your wedding ring over your belly and it moves in circles


  • (Ni I baru buat test hari tu, betul la....berpusing-pusing engagement ring. Wedding ring tadak)




  • You are having headaches


  • (Ni betul, masa awal pregnancy tapi takda pening sangat pon...cuma ada la 2-3 kali)




  • You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is an even number


  • (Ok...Aged 26, month conceived should be April so 26+4 = 30. Betul la tuh...)



  • Sumber dari SINI

    Ehhh.....yang I highlight tulisan ni warna pink pehal? Kan anak aku boy!! hahah Should be blue! Ok..malas nak tukar.

    But dari test tu, almost 100% la menampakkan yang I bakal dapat baby boy. Nanti balik Malaysia, I scan lagi skali untuk kasik betul-betuk percaya. Kalau kat sini, scan baby sekali je in pregnancy ok....dia tak bagi scan banyak kali.....takut radioactive scanner tu effect baby katanya! Habis tu yang kat Malaysia scan tiap-tiap bulan tu...ok je kan???/

    Jadi, kerana rasa confident yang baby I ni baby boy, maka mula la shopping barang baby pon bermula...barang ibunya tidaklah dulu yer.... ;(


    I malas nak beli banyak baju dulu sebab baby 0-3 months ni kan cepat je membesar. Beli mana yang perlu dulu and I do have checklist ikut Mothercare. Tu pon dah confius kalau la anak I ni terlahir besar dari normal, takut jugak dia pkai baju tu kejap je kan.....

    Lagipon sini baju baby murah la jugak. Kalau Cotton On Kids tu kat DFO 3 baju = AUD 10 je. Pumkin Patch pon 3 baju = AUD 14 gitu. Belom g Mothercare or Target. Murah u'ols~! Tu yang laki I bising, "Aiiikkk tak habis lagi beli baju baby?" hehehhe......senyum kerang busuk je I bole bagi.

    Ada mummy kat luar sana bole bagi suggestion tak kat mana lagi kalau Malaysia baju baby murah? Ala....setakat buat pakai kat rumah je kan.

    And...ingat lagi entry INI? At last, Yang menjadi pilihan......
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .


    jeng..jeng..jeng






    I kalau bole nak bli Oi Oi tapi yang I nak tu kena beli online. Malas nak order online bagai...Baby K ni ada jual kat Mothercare. Bila dah bawak bali rumah...bole tahan besau gak bag ni...and I satisfied dengan kualiti and material dia semua. So beli sajo!! Kalau malas bawak handbag, yang ni pon bole jadi handbag I jugak! 



    11 comments:

    EkiN said...

    mak aiii kakak!!!
    manyak nyer soping baju bb :p
    saya dulu bli 4psg jer..2 lengan pendek, 2 lengan pjg :p coz tak tau lagik bb kecik or beso...
    tuh pun sumer bli kaler putih..hehheh..kat saner murah eh baju bb??? gaun2 bb kat saner murah tak? cantek2 tak? tgh nak carik gaun2 cotton utk auni ni :D

    Lynn said...

    my colleague si Nana XFM tu teringin nak diaper bag Marc by Marc Jacobs. Masa I pergi Singapore dia siap mintak tolong I survey harga and belikan kalau murah.

    nampaknya tiada rezeki dia pasal mahal gila... hehehe

    Betty A. said...

    ekin : sy budget baju dia pkai satu hari satu...so x da la asyik nk basuh jer...huhuh tu pon bli yg baby up to 7 kg nyer besar...

    gaun cotton ada rasanya...tp sini nyer gaun sy tgk mahal...about aud30 gitu. yg murah sy bli rompers je...bj bdk pompuan mmg mahal k...

    Betty A. said...

    lynn : hah..mmg la kalau MBMJ nyer brg tu harus RM 1.5k ke atas. I x da la nk spend utk baby jz one bag smpi ribu2....uhuhuh mak nyer pkai x per... ;p

    Alice said...

    Cantik la betty beg tu. Bergaya.

    Ms AiReEn MoHd said...

    betty betty betty.,..byk nye kamu bershopping betty....huhuhuh menjeles...bertabah la wahai aireen..kamu tu kecik lagi...siap kan diri kamu....betty betty betty..aku menjeles lagiiii

    Betty A. said...

    alice : tu la..sb tu beli.besau plak tu..senang sumbat sume.

    eryn : bersabar ko eryn....nanti bila time ko shopping silap2 lg bnyk dr aku. hahah neway, harus buat mkn2 kan sb ko preggy....ke ko dh x larat nk masak?

    jules said...

    bets..!! im sooo liking tat babyK bag..!! coolnesssss...hot mamam bebeh...eryn..ko tak nak kirim ka...si bets ni nak balik haa...nanti sumer mummy to be ni kene masak la...jamu org2 yg tak kawen lagi ni ;p

    Betty A. said...

    jules : tu la pasal....bole jd handbag dowh...tp mintak maap awal2 tidak la dpt nk belikan sb bag tu besar n berat k. bygkan baju2 baby tu sume aku bole sumbat dlm bag tu?

    tgu 2nd trip aku dtg sini br bole kirim ;D

    hah...jom la bila aku blk kita buat pot luck nak? ;D

    Ms AiReEn MoHd said...

    jom...aku nk jer, tapi kan umah aku tu tunggi, aku pun semput nak naik time mcm ni,,ni kan plak si betty yg da sarat nanti..kene buat kat luar kawasan ni..huhuhu best best

    Betty A. said...

    eryn....aku ok jer...kalau naik tangga, lg bagus utk execise ;)
    tapi kat mana2 pon ble jer.....
    nanti kite roger2 la yer....