Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Thursday, March 10, 2011

Faatih : Sebulan Sudah!

Sebulan sudah ini budak melihat dunia! I rasa macam kejap jer masa berlalu.....tup tup sok ko dah pandai jalan Faatih oiii.......ibu can't wait for it!


Sebulan lepas ni la budak bertuah yang keluar dari perut ibu. "Ibu"??? I tak suka nak panggil mama/mummy daddy segala...konservertif sket. Ibu sounds so..........keibuan! Bole kah???? :D


7 days lepas lahir, sudah menjadi budak botak *now rambut dia belakang jer tumbuh, depan tak jugak tumbuh-tumbuh* jangan ko botak depan sudah Faatih......

AMALAN BERCUKUR :

"Ini dilakukan sebaik-baiknya pada hari ketujuh kelahiranya, kemudian rambut itu ditimbang seberat emas atau perak dan disedekahkan pada fakir miskin, jika tidak mampu maka ditukarkan atas kadar wang atau sebagainya."

Baca selebihnya DI SINI


Budak kecik ni kalau tido mesti mulut dia nganga. Kena tolak baru tertututp..agak-agak dia ikut muka siapa? Me or Hilmi?


This was the hardest thing *apekah potong kuku pon susah ke?* Orang dewasa senang la kot. Gigil dan gigih haku potong kuku Faatih ni. Ye la...macam lembut jer kuku dia. Nak potong pon kena tunggu dia tido. Tu pon takut-takut kot terpotong kulit. Tapi sekarang lagi susah sebab dia jarang tido siang.....so kena potong separuh-separuh.

Oh..oh...tangan Faatih banyak bulu. Tak tau la ikut sapa...Me and Hilmi takda plak.........


Kalau nak mandikan dia Ya Ampun! He keeps crying especially time bukak and pakai baju. Tapi bila rendam kan dia dalam baby bath tub tu diam plak. And dah pandai nak berdiri dalam bath tub. Kaki budak ni memang kuat hokeehh.....dah la panjang. I ingat lagi masa scan dulu, Dr Chew siap cakap "Haiiyaa.....ini baby kaki dia panjang oooo....dia manyak tinggi" ok fine...takda la dia cakap Chinese slang hehehe


I know..I know. It's not good to give him a pacifier so soon tapi Faatih jenis nak yang ada something dalam mulut dia. Dah bagi susu banyak pon dia akan menangis and merengek sampai I sumbat puting dalam mulut dia baru diam.

Mommy out there, any idea camner nak "pisahkan" puting ni dari mulut dia?


Ni antara lokasi best untuk dia tido - atas perut ayah dia! Mayb sebab perut ayah dia "bon..bon" kot *buncit ;p* tu yang syok jer. And dia akan dia force himself untuk tido mengiring atau meniarap. Posisi tido macam ni tak bagus untuk baby baru sebulan. It can be lead to SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) - sila guna cik Google untuk keterangan lanjut! :) Tapi kami bagi dia tido kejap jer. Agak dia nyenyak, kami letak dia tido melintang kat tempat lain.


Same goes above. Haih. Faatih Faatih...

AMARAN : harus ada pengawasan yang rapi kalau tidurkan anak macam ni. 

Antara development yang I nampak sebulan ni :

  • Dah mula recognize orang sekeliling. e.g : Ibu/ayah
  • Dah pandai senyum. Sama ada time kita main ngan dia atau tengah tido (mimpi apa tak tau la kan)
  • Tak nak dibedung *budget budak besar* suka nak kepak-kepakkan tangan dia. pastu terkejut sendiri pastu nangis pastu kita la kena tenangkan dia.....
  • Minum susu tak cukup 3oz every 2 hrs. I bagi EBM. Why?? Nanti i citer lain entry
  • Dah kurang jaga malam...
  • Suara kalau nangis kuat gilerrrrr......macam pakai mic ok!
  • Nak orang peluk / dodoi kan dia time tido. Esp kalau me or MIL tidokan...harus nak lekat kat B**bs jer...pandai ko yer Faatih!
  • Berat dah naik jadi 3.9kg from 3.38kg time lahir hari tu
  • At last...after a month, Faatih berjaya direct breastfeed!!! Yeay! *ibu will not give up Sayang* Setakat ni Faatih survive breast milk. Alhamdulillah......InsyaAllah will do for the next 2 years. :)

Ok fine....husband aku jeles aku panggil Faatih "Sayang"! Dok ngadu sebelah aku ni ha...."ohh....dah ada "sayang" lain" Halaahh...haaalaah....ngan anak sendiri pon mau jeles ka? Habis pantang ni kita pi dating k!





5 comments:

Rab said...

Cara nak pisahkan puting dr bayi.

1. Letakkan baby di dalam walker yang mengadap longkang berdekatan.

2. Ambil puting dan make sure die nampak puting tuh.

3. Campakkan puting dalam longkang.

4. Tunjuk die mane puting dalam longkang. Sambil tunjuk tuh, sambil gaul puting dlm longkang dgn kayu panjang.

Gua confirm lepas tuh die tak mau puting dah. Hehehe!

cara ini bersesuaian dgn adik2 kecil berumur 1-2 tahun.

Mane gua dapat tips nih? Gua nye experience sendri time kecik. :p

Ms AiReEn MoHd said...

hahhaha gilo la cara ayat atas ni...kekkekeke

faatih da becooo la...blanket tu mcm pumkin patch ...sukeeee...cumelll

Mohd said...

Rab : oo...mak ko nak pisahkan puting dari ko dia gaulkan puting tu ngan air longkang eh? ke ko terjun ke dalam longkang ngan puting dkali...hahha

eryn : hahha.....ayat biasa jer beb. haah tu pumpkin patch...cumil kan?? hehehe

Rab said...

kalau die gaul skali gua ngan puting dlm longkang, mane dapat anak putih cm ni. Kelabu asap ah gua jadi nye.. :p Hahaha!

Kak erynn!!! Cepat lah bersalin! Hahaha! Pastu boleh buat yg second round nye. :p

Momoe said...

Aku bagi anak aku tdo meniarap siang hari sebab taknak tidur terkejut dan tidur lebeh lama, mula - mula monitor samada dia pandai tak alih kepala dia bila lenguh. Alhamdulliah pandai alih kepala, dan letak dia kat tempat yang aku senang monitor. Malam kasi telentang sebab selalu tidur berpeluk,dakap.

Pasal puting takde idea, sebab tak pernah ajar dia puting. Lagipun die refuse puting maybe takde rasa pepe kot.