Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Friday, June 3, 2011

Penting Sangat Ke Sijil HALAL??

Masa I kat Oz, kalau nak makan kat luar mesti nak make sure yang kedai tu ada logo Halal. Tapi kat manalah banyak sangat kedai Halal nak dibandingkan dengan Malaysia. Balik-balik makan Nandos, Es Teller, Nelayan or pizza kat Student Cafe kat Clayton. Eh tapi Mc D yang 30km tu pon slalu gak. Sanggup hokeeh time preggy dulu ngan hubby tengah-tengah drive jauh-jauh semata-mata nak makan McD je. La ni...McD tak sampai 5 minit pon dari rumah...muak aku tengok ;P

So, I sangat appreciated dengan makanan yang ada kat Malaysia. Negara kita tak susah, banyak kedai Halal. makanlah apa ko nak makan kan. Tak ragu-ragu langsung!

Tapi, lately ni banyak berita siarkan yang dalam makanan tu ada DNA BABI *motif letak huruf besar supaya senang remind dalam kepala* trust jadi frust! Firstly Kluang Rail Coffee tu, who expected dalam kopi ada DNA BABI?? Kalau kopi taik musang yang banyak jual kat Vietnam tu penah la dengar...ni kopi ada DNA BABI? Haizzzz.....sib baik diaorg tak letak taik babi. Bluueekkkk....

Pastu tu IKEA plak keluarkan statement tutup foodcourt sebab nak disamak. Hah! kecoh la sume orang cakap meatball tu la ada daging babi......yang rajin, siap Google ingredient Ikea Meatballs. Sah ada 50% pork 50% beef. Tapi itu adalah Ikea recipe book ok~!


Picture from Google

Dah la meatballs tu menjadi kegemaran ramai kan. I mean those yang pergi Ikea mesti nak gi makan kat foodcourt sebab nak rasa meatballs tu. Sanggup berebut tempat, sanggup beratur panjang sebab nak makan meatballs yang makan ngan fries, brown sauce and raspberry jam. *First dulu I rasa macam pelik makan meatballs ngan raspberry jam but hey...mungkin tu gaya orang Swedish makan*

Tapi bila kelau segala fact yang meatball ni tak Halal, maka sang suami mula la membebel.......

"Tu la....I dah cakap. Ikea takda logo Halal....u nak makan jugak"



Picture from Sue Ann Joe

Dan pada 25 Mei hari tu, Ikea dah keluarkan statement yang Swedish Foodcourt dah disamak dan foodcourt kembali dibuka seperti biasa.


Picture from NST

Dan......setelah disemak, bukan meaballs yang ada daging babi...yer...meatball yang orang dok kecoh-kecoh tu. Tapi..........CHICKEN SAUSAGE!

Statement from Ikea in NST,

...................................................
The supplier who had been distributing chicken sausages was found to have in their possession manufactured goods with traces of pork.

Following the discovery, Ikea Retail Malaysia temporarily closed its restaurant last Saturday to facilitate the samak exercise, which is an Islamic purification method to cleanse oneself or things which had been in contact with pork. 
 
Ikea sales manager Roszalena Mashurdin, when approached by Streets, said the samak exercise was carried out voluntarily by the management to dispel doubts on the halal validation of its food, particularly for the benefit of its Muslim customers and staff. 
...................................................................


*happy mood* sebab aku tak makan chicken sausage :) enuff of Ikea...nanti jadi entry "Kan Aku dah Kata Meatball Ikea Halal Sebenarnya" plak.....

Jadi, bila dah jadi macam ni, korang rasa penting ke logo Halal JAKIM ni?

Bukan apa, bagi I sistem kat Malaysia ni tak menyeluruh. Means kalau nak betul-betul tau Halal ke tak restoran tu based on logo Halal tampalkan kedai, enforce semua premis supaya apply logo Halal termasuklah restoran yang kecik-kecik. Ala...gerai yang dok makan seafood ke, nasi lemak ke. Eh stall goreng pisang pon kena apply logo Halal ke????



Sebab apa I cakap gerai yang kecik-kecik ni kena apply logo Halal? Sebab kita tak tau ingredient yang diaorg guna tu dari sumeber yang Halal atau tak...I mean kalau kuew teow or bihun, adakah dari pembekal yang company nya mempunyai Halal cert???

Because usually, pembuat kuew teow or bihun ni company Chinese. Same goes with cincau, tauhu dan udang kering. Tak semestinya kalau bihun tu cap Masjid, Melayu yang buat dan tak semestinya kuew teow tu ada tulisan jawi dia halal. kot-kot lepas ni diaorg letak DNA BABI gak ke...Macam dulu ada nama PAU AHMAD, rupanya owner of PAU Ahmad tu Chinese. Bagi nama Ahmad sempena nama driver jer...and nak tarik pengguna Melayu.

Eh serius la....why DNA BABI? I'm wondering....DNA BABI ni nak bagi sedap ke nak kasi long lasting? Damn it you BABI...walaupon ko warna pink tapi ko busuk dan pengotor!

One more thing, pensijilan Halal ni menyeluruh termasuk la persekitaran kedai, pembersihan dapur. Orang kata makan kat kedai-kedai mahal ni membazir la.......mahal la. Tapi sebenarnya kita pay for their service, environment. Coz every kedai ni mostly gred A. Ala..kalau korang gi mana-mana kedai, nampak logo "A,B,C" tu tahap kebersihan dia.....bukan I nak membela kedai-kedai mahal ni. At least those kedai mahal yang ada logo halal with sjil bersih ber"gred" ni terjamin la sikit....

Because we never knew what's going on behind the kitchen. Kita tau, asal kedai Melayu je bole makan. Sekali ko pegi be;lakang kedai, rupanya basuh pinggan tepi longkang. pastu air basuh pinggan guna sampai ntah berapa kali tak tau kan......blom bab basuh sayur, basuh ayam segala.

Kesimpulannya, kalau bab makan ni, "Tepuk dada, tanya selera, mulut mengunyah, perut kenyang"

Tak gitu?


2 comments:

.Najihah A. said...

Malaysians punya pemikiran = kedai banyak Melayu makan = Halal.

Org Cina pulak ingat halal ni = no pork -_-

damn.

yanie said...

setuju! kalau was-was baik tak yah makan no matter where ;)