Si Petite dan Tan Skin Headline Animator

Thursday, May 7, 2009

Entry Untuk Mak

Mak...
Kita tahu, mak yg lahirkan kita
Mesti sakit kan mak?
Tapi mak tak pernah merungut
Mak tetap jaga kita sampai sekarang..


Mak..
Kita ingat lagi..
Masa kita sekolah rendah..
Mak dengar kita cakap perkataan "bodoh"
Pastu mak pergi dapur ambik cili
kejar kita, nak cili mulut kita
Sbb perkataan "bodoh" tu tak elok
*skrg pon kdg2 terckp jugak*


Mak...
Kita ingat lagi..
Dulu kita tak suka pakai lipstick
Sbb kita mcm tomboy
Kalau pegi kenduri kawin,
mak lah yg suruh pakai liptick
"pakai lipstick sikit..baru nampak mcm perempuan"
Skrg kita la pengumpul lipstick
Tapi tak sebanyak mak la....


Mak...
Kita ingat lagi
Masa zaman sekolah nak SPM
Kita malas belajar
Pastu dapat no. 21 dari 27
Mak datang sekolah amik report card
Ustaz cakap perangai kita yg malas ni
Sian mak kene dengar.....
Tapi kita berazam balas balik masa trial
Kita dapat no. 3


Mak...
Kita ingat lagi
Akhirnya kita dapat masuk MMU *universiti idaman time sekolah ok!*
Mak setuju jugak walaupon yuran nya mahal
Mak kata "duit bole cari tapi belajar mesti sungguh2"
Tapi sebenarnya kita tak suka pon course tu



Mak...
Kita ingat lagi
Masa mak nak hantar kita first day masuk MMU
Mak bg kita sehelai kertas bertulis puisi
Mak tulis khas untuk kita
Tak sangka mak pandai menulis rupanya
Kita simpan smpi skrg mak...


Mak..
Kita ingat lagi
Masa kita couple ngan Hilmi
Mak mcm curious nak tahu semua
Tapi kita citer semua kat mak
Mak mcm kawan kita dah.....
Kalau Hilmi balik mesti mak nak masakkan asam pedas
Sbb mak masak sedap..
Semua mak masak sedap lah...
Sbb mak kan bekas cikgu ERT *Ekonomi Rumah Tangga*
Ntah bila kita dpt masak sedap macam mak


Mak...
Kita ingat lagi
Masa kita first dpt keje
Mak la org paling gembira
Kita pon gembira
Walaupon jauh tempat kerja kita


Mak..
Kita tak tahu mcm mana kalau kita kawin nanti
Mesti kita terpisah jauh dari mak *skrg pon jauh jugak*
Mesti kita risau pasal mak
Tapi kita masih boleh cerita- mcm dulu2 kan mak?
Walau apa pon yg terjadi..
Kita nak mak ingat yg kita sayang sangat kat mak

Selamat Hari Ibu Mak...


Che'gu Latifah pada umur 51... ;)

4 comments:

along said...

sweet!

happy mother's day to ur mom :)

Betty A. said...

g : happy mother day to mak along gak ;)

Ninie said...

happy mothers day to ur mom too!

Betty A. said...

ninie : thank u.. :) and thanks for dropping my blog dear...